Afbijten doe je zo! MaisonMansionweb statistics


Afbijten is van niemand een hobby, maar als het moet, doe het dan goed.

 

Ik mijn Restyleninhuis facebook groep en op mijn MaisonMansion Facebookpagina, krijg ik veel vragen over afbijten. Het is een klus die mensen vaak voor zich zien, met een verf fohn. Een huis vol verf schilfers en intense stank. Maar het kan ook anders en vooral het kan ook snel.

In onze webshop hebben wij een snelle afbijt staan, en waarom eigenlijk deze? als we gaan Restylen hebben we vaak een project in ons hoofd, maar zelden denken we, daar gaan we eens een week ofzo voor uittrekken. Ongeduld, geen zin, teveel werk , er kunnen allerlei redenen voor zijn. Maar soms , soms kan je er niet omheen.

 

 

Afbijten doe je zo! MaisonMansion

 

 

Want stel dat je een geverfde kast hebt en je wilt graag naar een hout look met de Was Vernis uit onze lijn (klik hier) , dan zul je wel moeten. Maar wat ook een reden voor Afbijt kan zijn , is dat een laklaag beschadigd is. Als je bijvoorbeeld die kapotte laag gaat verven met Krijtverf of Milk Paint, dan zul je dat altijd terug zien en geloof me , dat wordt niet mooi.

 

Er zijn geen hele lang blogs te schrijven over afbijten, je moet het ook niet ingewikkelder maken dan het is. Deze Afbijt leent zich perfect voor snelle Restylers zoals jij! en het fijne is dat het ook verticaal te gebruiken is. Het is geen afbijt dat drups of begint te bobbelen en pellen. Eigenlijk onstaat er tijdens de afbijt een dikke vloeibare laag op het project. Het lost de laag op die erop zit en trekt ook het 1 en ander nog uit het hout. Breng de afbijt aan met een kwast die je daarna weggooit, bewaren heeft geen nut, je kunt het er niet afspoelen.

 

 

 

Breng de afbijt in zijn geheel goed aan op je project, let erop dat het niet te dik is, maar zeker ook niet te dun. Kijk even in het licht of je echt alles goed geraakt hebt. Vanaf dat moment wacht je 30 minuten!

Dan ga je met een scherpe verfkrabber over je project heen, als je de afbijt besteld bij ons, bestel dan voor een paar euro een verf krabber mee (klik hier) zodat je zeker weet dat alles er goed vanaf komt. Let goed op! niet gaan krabben! De dikke stroperige laag laat makkelijk los en zal door de druk van de krabber , zich vanzelf laten meeslepen. Ik zelf heb meestal een paar stukken keukenrol bij me liggen en veeg elke keer de smeurie die ik eraf trek en aan mijn krabber blijft zitten, eraf. Pas op! dit is een scherp voorwerk, je snijdt je er snel aan.

Heb je bewerkt hout, gedraaide houten pootjes of spijlen in een stoel? neem dan dan onze Messingborstel (klik hier) en borstel daar waar je niet met een krabber kan komen. Voor grote kasten met veel randen en bogen, is het zeker de moeite om de druppel krabber in te slaan (klik hier).

 

Tot nu toe heb je dus de eerste laag afbijt erop en eraf gehaald. Bij erg chemische lakken zul je aan de slag moeten, dan zie je eerst een soort gelige laag los komen. Dat is de lijm die in de lak verwerkt zit. Soms moet je dan 2 of zelfs 3 x het geheel in de afbijt zetten. Na laag 1 , altijd dunne lagen gebruiken. Hou in de gaten dat je met scherp gereedschap werkt, dit kan je hout makkelijk beschadigen, dus let goed op dat je het wel allemaal met beleid doet. (deze afbijt is ook geschikt voor oud beslag of gewoon beslag dat onder de verf zit, gebruik hiervoor de messingborstel of staalwol )

 

 

Stel je hebt een donkere koloniaalse tafel die je graag in de Taupe vernis was wilt zetten. Dan zul je merken dat stap 1 met de gehele laag al veel brengt, maar dat je soms nog even door moet, wat doe je met laag 2 ? dus laag 2 is als laag 1 geheel is schoongemaakt en geen proppen met drek meer op je project ligt . Laag 2 breng je dun aan en laat je 20 minuten intrekken, dan neem je ipv van de krabber, de messingborstel. Die haal je in lange halen over je project. Ga met de nerf mee om de troep eruit te halen en die gelijk te openen voor de volgende stap. Veel mensen denken dat elk houtsoort blank is onder de verf en was vandaan, maar dat is niet zo. Het ligt helemaal aan je houtsoort en ook of dat het in een oliebad is geweest om te kleuren en dergelijke.

 

 

Heb je een oude tafel, geleefd of gewoon erg beschadigd? dan zie je veel deukjes en dergelijke die je niet goed schoon krijgt. Hier komt de staalwol kijken. Een product die ik als Restyler eigenlijk in de standaard uitrusting zou aanbevelen. Het is multifunctioneel, voor diverse doorschuur technieken, waxen aanbrengen en dus ook om die beschadigde delen in je project te ontdoen van hun verflaag en de resten afbijt. Trek een stuk van de staalwol af, ik hou totaal niet van de structuur van de staalwol, daarom draag ik dan graag latex handschoenen. En ga vervolgens zachtjes in draaiend bewegingen over de deukjes in je hout heen. Op deze manier heb je je project helemaal schoon. Veeg het eerst af met een oude doek of sterk keukenrol. Neem wederom een flinke prop met staalwol en ga in zacht draaiende bewegingen over je hout heen of in de richting van de nerven. Zo krijg je de laatste restjes nog even mee , die dan later geen invloed hebben op je nader te gebruiken , materiaal. Neem vervolgens een vochtige doek en haal de restanten afbijt eraf. Heb je een moeilijk project gehad? zoals een dikke was laag die eraf moest? gebruik deze stap dan 2 of 3 maal en laat elke keer goed drogen tussen door. Is alles eraf en je project schoon?? haal dan het schuurblokje met het grote vlak eroverheen en ga aan de slag met kleine reparaties die je eventueel moet nemen met vloeibaar hout.…..maar daarover later meer 😉

 

Vergeet niet je materialen allemaal goed te reinigen, de kwast kan je mee bestellen en daarna weggooien en tussendoor wel te ventileren.

 

Onze geweldige producten en natuurlijk de afbijt vind je in onze shop, als je over de dik gedrukte woorden gaat en klikt, kom je bij betreffend product. www.maisonmansion.com

 

P.s. Milk Paint laat zich niet verwijderen met geen enkel afbijt, als het dekkend is aangebracht op onbewerkt hout.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on Pinterest

2 reacties op “Afbijten doe je zo! MaisonMansion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *