Tips & tricks over onze kwasten

Tips & tricks over onze kwasten

Kwasten, restylen zonder wordt wat lastig 😉 maar wat is het nu eigenlijk precies voor een product. Hoe kies je de juiste en hoe hou je ze zo lang mogelijk goed?

 

Een kwast die je gebruikt om te restylen in een item met samengebonden vezels, waarmee je iets aan kan brengen op een project. Niets meer, niets minder.

Natuurlijk bestaat een kwast ook uit diverse onderdelen, zoals je op de foto kan zien.

 

Tips & tricks over onze kwasten

 

De steel mag overduidelijk zijn, de meeste zijn hout en gelakt of ook geverfd. Hou in de gaten dat je die niet altijd te nat laat worden. Ongelakte houtstelen zoals bij een spalterkwast, kunnen bij het nat worden een bijzonder luchtje afgeven.

Onder de bus die van RVS is, zit de kit, dat is het deel waar de haren eigenlijk in vastgezet worden. De bus van een kwast kan nogal verschillen. Sommige zijn wat naar binnen gebogen om de haren goed op hun plek te houden.

De katoenen draden die vind je met name op ronde kwasten, omdat die (net als andere kwasten) gewoon slijt, kun je die daar wat strakker trekken. En is je kwastenhaar top weer wat voller. Vaak is de aanwezigheid van deze katoenen draag (woeling) ook een teken van een goede kwaliteit van de kwast.

De haren kunnen van zoveel diverse producten gemaakt zijn, dat het teveel info zou zijn , om allemaal hier weg te schrijven. Het is misschien leuk  te weten dat de harenkwast, of kwastharen 😉  uit een krop en een Bles bestaat. De krop zit net boven de bus en kan met sommige kwasten goed vollopen met o.a. verf of vernis. Hou wel in de gaten dat je dit af en toe even nat maakt, of juist even afveegt, het zou zonde zijn als je een keer wat harder drukt, je hele inhoudt op je werk uiteenloopt. De blessen zijn eigenlijk je toppen. Niet bij alle kwasten zijn die bewerkt, bij onze vernis was kwast is dat zeker aan de orde. Maar meer nog in uitgebreide versie bij onze nieuwe serie Cling On Kwasten(niet meer leverbaar en vervangen door Platte extra dikke kwast voor al onze verf). Daardoor kun je producten wat verfijnen , maar ook wat strakker opzetten en wat meer soften. Dat wil zeggen, zachter maken ipv dikke verfstreken.

 

Tips & tricks over onze kwasten

 

Onze haarvaste kwasten zijn goed te gebruiken voor onze kwijtverf en zeker makkelijk schoon te maken onder de kraan. Bij verf met veel kleurpigmenten, zou ik zelf een drupje afwasmiddel gebruiken. Ervaring leert dat haarvast ook echt haarvast is, maar dat ze bij veelvuldig gebruik wat stug worden. En dat je dan meer kwast streken ziet dan voorheen, voor mij een teken om deze dan te vervangen.

 

De diverse vernis en wax en ook olie kwasten, zijn top om vaak te gebruiken , maar door de olie substanties die er vaak aan te pas komen, raad ik aan deze schoon te maken met de kwastenzeep. Die vindt je hier

 

Sjabloneerkwasten zijn er in diverse maten en ook in sets, hou goed in de gaten dat je ze tijdig schoonmaakt. Als je deze te lang laat liggen tussendoor en niet nat maakt, wordt het 1 koek van gedroogde verf op de Bles. En kan je de kwast weggooien.

 

Tips & tricks over onze kwasten

Maak de kwasten eerst even nat voor gebruik, dompel ze in een pot water , sla ze een paar keer goed uit en ga dan aan de slag.

Voor je spalterkwasten of de wasvernis kwast gaat gebruiken en nat maakt, haal deze even een aantal keren over het schuurblokje heen. Zodat eventueel losse haren gelijk los laten. Ik zou het persoonlijk ook doen , bij veelgebruikte kwasten en de Miss Mustard kwast. Elke keer voor gebruik.

 

Onze Kwasten, daar valt veel over te vertellen, maar laten we het bij een aantal basistips houden.

Net als het nat maken, geldt hier eigenlijk ook dat je beter de kwasten niet onder in een pot kan laten staan. Het doet de haarbos/kwast zelf niet ten goede. De slijtweerstand is groot, dat houd in dat deze kwasten minder snel slijten. Natuurlijk moeten ook deze op den duur gewoon vervangen worden, maar ze zullen dat minder snel hebben dan andere merk kwasten.

Veel professionele schilders gebruiken de Kwasten, vooral de ronde zijn erg in trek bij hun, omdat ze vaak kozijnen, plinten en dergelijke moeten verven. En dan is dat een dermate fijne kwast, ook diverse vakbladen hebben al heel positieve reviews gegeven op dit merk kwast.

Deze kwasten hebben een langere steel, dat is makkelijk om eens net dat randje dat hoog ligt te doen, maar ook gewoon makkelijker in gebruik.

Vergeet niet de gebogen kwast eens goed onder de loep te nemen, ben jij net als ik veel bezig met kasten of secretaires met kleine hoekjes, dan is deze ideaal. Ik moet zeggen dat de punt kwast uit onze gewone collectie ook een is die bij vele Restylers al thuis ligt, maar dit sluit daarbij aan. Wellicht niet eens de meest gangbare waar je zo 1,2,3 aan denkt. Maar zeker aanraders  en je zult zien hoe vreselijk gemakkelijk het allemaal is.

Tips & tricks over onze kwasten

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, geen kwasten dus in terpatine, maar wij doen kwasten in lauw water en het beste voor een zachte borstel er na, is in met de kwastenzeep. Heb je niet zoveel klusjes en heb je een van onze goedkopere spalterkwast aangeschaft. Bedenk dan of je die nog wel een keer wilt gebruiken ( wat wel een paar keer kan, maar niet te vaak). Zoals na Schellak en afbijt, kun je beter je kwast weggooien.

 

 

Tips & tricks over onze kwasten

 

Er zijn veel kwasten en ik begrijp best dat je misschien af en toe eens twijfelt , mail ons gewoon bij twijfel en anders is bellen ook altijd goed. Alle gegevens vindt u in onze shop www.maisonmansion.com

 web statistics


Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on Pinterest

Een reactie op “Tips & tricks over onze kwasten

  1. goede uitleg en zeker goed om in gedachten te houden zodat je kwasten langer bruikbaar zijn. Duidelijke en fijn om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *