Verf je stoffen stoel of leren bank met krijtverf

Het verven van stof, en dan met name op stoffen stoelen en of banken. Het houdt de gemoederen veel bezig. We hebben meerdere blogs daaraan besteed en ook op onze RESTYLENINHUIS facebookgroep, wordt er veel aandacht voor gevraagd.

Omdat er steeds meer technieken mogelijk zijn , met verbeterde producten, hebben wij besloten hier een nieuw blog voor te maken.

 

 

stoel-paulien

 

 

Ik begin dit blog te vertellen, dat de adviezen die ik hier geef, puur en alleen zijn voor het krijtverfmerk dat ik voer Creta et Aqua. Deze verkoop ik in mijn webshop en aangezien ik al heel wat jaren restyle, en zeker ook meerdere merken heb gebruikt en uitgeprobeerd. Ben ik er van overtuigd dat dit veruit het meest geschikte is voor dit doeleinde. Daar mag natuurlijk iedereen zijn eigen keuze in maken, maar ik zie door mijn werk als aanbieder van restyle materiaal, elke dag mail, priveberichten en foto’s op telefoons die mensen me laten zien. Keer op keer zie ik het mislukken, breken of brokkelen of gewoonweg niet pakken. Laat ik voorop stellen dat het verven van stoelen en stof, ALTIJD!!! 50/50 is. Simpelweg omdat je nooit precies weet ,wat er allemaal met de stoel gebeurd is, maar ook niet waar het mee behandeld is. Een stoel of bank is niet voor niks vuilafstotend en waardoor dat dat komt, weet je nooit precies.

Invloeden om krijtverf te laten hechten zijn bijvoorbeeld ook, de stof, als er veel kunststof draad is verwerkt zit , zal dat niet goed “pakken”.

 

stoel-paulien-3

 

Waar begin je?

Stap 1 is al het stof heel erg goed te stofzuigen, even met de stofzuiger kop recht op de stof. Zodat je zeker weet dat het meeste weg is.

Stap 2 is het serieus goed ontvetten van het houtwerk, dus niet de stof, met bijvoorbeeld de St.Marc. Niet perse omdat we dat sinds kort verkopen, maar ook daarvoor heb ik aangegeven, dat dit 1 van de betere vormen is van ontvetten.

Is je stoel voorzien van losse popnageltjes, je zou ze eraf kunnen halen, vaak is het een hele streng. Maar krijg je ze er niet af, dep ze dan voorzichtig aan met vaseline.

Als je een grote barok stoel met veel houtsnijwerk hebt, is het wel zaak dat je heel goed oplet of je geen druipers krijgt in je verfwerk. Zet de krijtverf niet te ruim op en neem een grote brede kwast, zoals de 5 cm of de 7,5 cm haarvaste kwast (klik hier). Als je daarmee over het houtsnijwerk strijkt, zal dit ook de bewerkte delen voor een groot deel meenemen. Niet met een kleine maat kwast gaan herstellen. Als je een druiper hebt, neem een penseel en “aai”de druiper gelijk iets weg. Pas op dat je dat niet gaat doen als het droogproces al ingezet is. Dan haal je vaak de druppel en de onderliggende laag mee. Blijf je project draaien en loop het om de haverklap na, je wilt tenslotte dat het eindresultaat mooi is, dus neem je tijd ervoor.

 

Dan begin je met de stappen voor de stof, stap 1 van je stof is een wash te maken van de Creta et Aqua krijtverf. Dat doe je door een beetje verf in wat water te doen. Weten hoe je dat doet?? Kijk dan dit filmpje.

 

 

 

 

De stappen van het schuren moet je nooit vergeten en onderschat de droogtijd niet. De ene stof pakt meer vocht vast dan de ander. En sommige stoelen drogen simpelweg dramatisch slecht. Heel irritant, maar het is beter geduld te hebben dan te snel aan de slag te gaan met laag 2.

 

Dan ga je verder met stap 2

 

 

 

De juiste verhouding heb je vaak snel genoeg door, teveel en te nat is niet goed, want dan gaat het door de stof heen naar de vulling toe. Pas op dat je de krijtverf niet te dik maakt, anders krijg je plekken waar de verf dikker wordt. Dat zijn clogs. Dat is even een puntje van aandacht. Verder blijft natuurlijk die 50% kans dat het lukt altijd staan in mijn optiek, echter hebben we de laatste tijd enorm veel succes verhalen . Zodat ik de neiging krijg, de 50 % naar een ander percentage te krijgen. Maar laat ik voorzichtiger aan optimistisch zijn. Het is geweldig leuk om te doen en de resultaten als het lukt zijn zo gaaf.

Het beste kan je bij grover materiaal , bijvoorbeeld grof geweven stof, even een kwast afknippen, zodat je beter ook in de structuur kan verven van de stof.

 

Het is handig om aan de achterkant te beginnen van je stoel, zodat je een beetje de feeling krijgt met de stof. Hou 1 ding goed in de gaten, je kunt het veranderen en aanpassen, maar terug naar hoe het was gaat niet meer. Sla de schuurstapjes tussen de diverse verflagen niet over, zie de filmpjes!

 

Ik weet dat er veel adviezen zijn over het al dan niet afwerken van stof en krijtverf en die gelden dan voor dat merk waarschijnlijk. En dat is natuurlijk prima. Dit blog is puur geschreven op dit merk Creta et Aqua alleen en ik werk dat NIET af. De stof althans niet, voor het houtwerk zou ik kiezen voor de mooie ultra matte decorateursvernis (klik hier) om het geheel goed af te werken en het een mooie uitstraling te geven. Tevens is het een goede en tegelijk zeer decoratief matte afwerking van het houtwerk.

 

Het kan zijn dat je kleur iets lichter uitvalt dan dat je gedacht had. Dit is met Creta et Aqua een stuk minder dan andere merken overigens, maar dat kan wel iets het geval zijn.

Vele vragen zich af, geeft het niet af, nee! De vezels van de stof hebben een nieuwe kleur gekregen.

 

 

stoel-verven-met-taupe

 

 

Hier een aantal tips over diverse stoffen, het zijn richtlijnen, waaraan natuurlijk geen enkele garantie vast zit. Het zijn en blijven handvatten, maar de beslissingen blijven altijd bij de mensen zelf.

 

Stof met een korte pool, pool zijn de haren of draadjes van een stof , kan je verven. Bij een hoge pool kan het zijn dat de stof hard wordt. Dus schuren tussendoor is erg belangrijk en het droogproces goed in de gaten houden. Zo heb je de minste klontjes bij een hoge pool.

 

Katoenen zittingen en banken etc. zijn een goed voorbeeld hoe dat mooi wordt, zie bijv. deze stoelen van Paulien die aan de slag is geweest. Zeker de moeite waard toch? (zie bovenstaand hoe ze waren in het roze)

 

 

stoelpaulien

 

 

 

Leer dat geverfd is, is kwetsbaarder dan stof. De verf kan zeker goed hechten, maar echter beschadigd dit sneller. Hoewel een doorleefd effect ook erg mooi kan zijn, maar wees je goed bewust. Als je een leren bankstel wilt aanpakken en je hebt kleine kinderen en huisdieren, is dat misschien een plan dat je beter even kan laten varen.

Het verven van een leren stoel is niet anders dan hout, leg dunne laagjes aan, zodat het de kans krijg goed te hechten.

 

Skai is nepleer , dus was al kwetsbaarder dan leer, dus dat veranderd in die zin niet, het blijft kwetsbaarder.

 

Velours is een stof die je goed in de gaten moet houden, als je gaat verven kan de verf tussen de rechtopstaande vezels gaan zitten. Met als gevolg dat de stof erg hard wordt, niet heel fijn. Aan te raden is dus dan goed met de wash (deel water/deel creta et aqua) aan de slag te gaan en je stof goed in de gaten te houden dat het niet klontert. Pas corrigeren met het schuren als het echt helemaal droog is!

 

Let ook goed op de soort stof, want half fabricanten dat zijn eigenlijk geen stoffen, als we over stoffen praten, hebben we het over zijde, linnen, juten of wol in die trant.

Viscose en polyester zijn twistpunten, de keuze laten we aan de mensen zelf over, vele adviseren het niet te doen. Maar ik merk steeds meer succesverhalen, echter blijft het een eigen keuze. Probeer eerst een hoekje dat je niet zo goed ziet bijvoorbeeld.

 

stoel-deborah1   stoel-deborah

 

 

Bedankt Deborah dat ik je foto’s mag gebruiken, zoals jullie zien is het ook super om een sjabloon er voor te gebruiken, ook die staan in onze webshop!

 

 

We hopen dat dit nieuwe blog iets overzichterlijker is, wat duidelijker en voorzien van foto’s die ook daadwerkelijk uit onze Restyleninhuis facebook groep komen.

We horen heel graag jullie reacties en hopen van harte dat dit blog veel gedeeld wordt en dat jullie er zelf inspiratie uit halen. Wil je jouw project delen? Stuur die dan naar info@maisonmansion.com en wie weet, pronkt die eerdaags wel op deze blogsite 😉

 

Benodigdheden voor dit soort projecten vindt u in onze webshop www.maisonmansion.com

Succes

 

bank1   bank2web statistics


Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on Pinterest

60 reacties op “Verf je stoffen stoel of leren bank met krijtverf

 1. Hoi ik heb 2 oude banken die ik heel graag wil verven. Ik heb alleen geen idee of het kan. Ik denk het wel het is een soort jutten wol achtig. Ik zou je graag foto’s willen sturen van mijn bank. En ik vroeg me af als de bank eenmaal geverfd is en er valt drinken of eten op hoe krijg je hem dan schoon? Of heeft dat invloed op de verf? Moet je na het verf de bank niet behandelen met bijvoorbeeld een anti vlekken middel? Of iets om hem water afwerend te maken?

  1. Hai het is net als met een stoffen bank, de krijtverf hecht in veel gevallen aan de vezels. Als je op stof knoeit vlekt het ook en je kan iets niet water werend maken, dat zou namelijk ook betekenen dat je iets niet schoon kan maken. het is stof geen hout of metaal 😉

 2. Hoihoi.
  Leuk stukje!! Ik heb en boxspring in donker bruin stof die ik liever antraciet of zwart maak. Gaat om een hoofdbord en de zijkanten van de matrassen zou dat kunnen met dit materiaal?

 3. Hoi had een vraag heb rode eetkamerstoelen en een grote roze fauteuil. Deze wil ik zwart verven. Welke verf kan ik het beste gebruiken. Moet ik dan zwarte krijtverf pakken of andere verf. Ik hoor het wel groetjes Miranda

  1. Hai, vloerkleden zijn doorgaans bewerkt met vuilafstotend materiaal, je zou het kunnen proberen. Maar ik weet niet of zoiets lukt. Dan zou je stap 1 wellicht 2x moeten nemen. Zie ons youtube filmpje op ons Kanaal MaisonMansion

 4. Hai goede dag,
  Ik heb een stof geweven hoekbank. Antr.grijze, is het nou zou wanneer de verft gedroogd is dat je er dan ook gewoon echt gebruik van kan maken? of gaat de verf er dan weer af ?
  Heb een 3jarige dochter, 3 katten en een hond. Alles en iedereen maakt gebruik van de bank ( De huisdieren stiekem als ik er niet ben ).
  Ik wil de bank een white wash effect geven door interieurs wisseling. De bank is 2,5 bij 2 hoeveel heb ik nodig qua verf?

  1. Hai Kimberly, het verven van je bank is om een bank weer lekker op te frissen qua kleur. Maar het is geen tovermiddel. Als je honden en dieren op de bank gaan en de kinderen er op springen, dan zal het hetzelfde zijn als met gewone stof. De vlekken blijven hetzelfde, de verf (en dit is echt uniek met ons merk en mijn methode) zal zeker niet brokkelen. Je kunt een verftechniek als white wash is echt te hoog gegrepen , je kunt hem verven en de kans dat het lukt is en blijft 50/50. Omdat je ook niet weet waar jouw bank mee ingespoten is om vuil tegen te gaan. Ik denk dat je op 1 groot blik en 1 kleine uitkomt.

 5. Hallo,

  Ik heb de vlekken op mijn zetel behandeld met een product special bedoelt voor vlekken op zetels te reinigen. Nu heeft dit product ervoor zorgt dat er grote witte vlekken op mijn zetel zijn. Ik vermoed dat het product de kleur uit de stof getrokken heeft als een sort bleekmiddel.
  Zou het lukken om met jouw verf de zetel te verven? Want textielverf zou geen enkel effect hebben, de witte plekken zouden gewoon blijven.Zou jouw krijtverf wel de vlekken kunnen verbergen?

  1. hai Yasmine, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik vraag me eerlijk gezegd af hoe het kan gebeuren? want is de stof niet kleurecht of?? je zou het echt moeten proberen op een stoel. en dan echt de methode volgen die ik aangeef. Het beste kunt u dan 1 250 ml blik bestellen en aan de slag gaan.

 6. Hoi mag ik vragen hoeveel die verf kost ? En kan dat ook voor boxdpring gebruiken ik heb licht grijs ik wil graag donker grijs of zwart kleur? Graag laat me weten

 7. Hoi,
  Is het ook mogelijk om synthetisch suède met deze verf te kleuren? Het gaat om de stof van bij een boxspring. Hebben jullie ervaring met synthetisch suède of ervaringen gehoord? En als het inderdaad mogelijk is vraag ik mij nog af of de stof dan niet glad wordt wanneer het wordt geschuurd.
  Alvast bedankt,
  Kirsten

 8. Hallo, ik heb stoffen eetkamerstoelen die ik wil verven. Ze zijn reeds geverfd geweest en er staat een wax op. Hoe kan ik deze wax verwijderen, of is dit niet nodig?
  Wat moet ik doen na het verven, zodat de verf niet gaat cracqueleren bij gebruik?
  Grtjs….

  1. hai, dat gaat niet, het is al tricky om te doen, maar met een wax als afwerking (dat hoeft bij onze krijtverf niet) ben je wel een beetje op een eindstation beland. Helemaal als je het op een stof hebt gebruikt. Ik zou dit zelf sterk afraden

 9. beste,

  Ik heb een boxspring die ik het hoofdbord en de zijkanten van de matrassen een nieuwe kleur wil geven. ze zijn wat verkleurd op sommige plaatsen.
  zoals ik las word de stof dus niet hard? en gaat het ook niet ruiken??
  en krijg je ook geen vlekken dat je dus precies ziet hoe je hebt geverfd??
  groeten

 10. Hoi hoi, ik ben bezig met het restylen van een pas gekochte eethoek en heb de stoelen geverfd in 4 verschillende kleuren van Creta et Aqua. Op de stoelen zitten roomkleurige zittingen. Zoals je weet ben ik een beginner die eigenlijk alles wil restylen maar stof verven? Dat durf ik nog niet aan!

  1. hai dat ligt er helemaal aan wat voor een materiaal het is en hoe je het wilt . Van wit naar zwart of andersom is soms wat tricky, maar ook de opbouw en kleur van de bestaande bekleding spelen hierin een rol Groetjes Diana

 11. Hoi goedenavond

  Ik heb 4 eetkamerstoelen met knopen voor op die er niet af kunnen.
  Deze stoelen zitten ook onder de vlekken als ik de stoelen ga verven gaan de vlekken er dan ook uit en kan het wel met die knopen?
  Bedankt alvast!
  Groetjes Desiree

  1. Hai het is geen schoonmaakmiddel, dus een vlek die uitgebeten is door iets kan beinvloed worden. Maar als het vlekken zijn die er op liggen is het anders. het ligt echt aan wat er gebeurd is en wat je bekleding nu is.

 12. Ik heb een soort suède bankstel dat door het zonlicht verkleurd is. Nu wil ik de bank weer bruin hebben, hebben jullie bruine verf en welk soort verf moet ik hebben?

 13. Ik heb 4 grijze stoelen. Deze wil ik graag zwart gaan maken met jullie merk verf. Maar er staan zo veel verschillende soorten zwart.. welke kan ik het beste nemen? Wil gewoon zwart zwart.. echt zwart haha

 14. Goedemiddag
  Ik heb heel veel interesse in de verf om een bankstel te verven!! Wat een ontzettend mooie resultaten zeg!!
  Kan ik een proefflacon bij jullie bestellen om dit uit te proberen?
  Ik ben benieuwd. ..
  Hart gr

 15. Ik heb metalen stoelen met een stoffen rugleuning en stoffen zitting, deze wil ik zwart maken. Welke zwarte verf kan ik het beste gebruiken?

 16. Hallo,
  Ik heb net de eerste laag er op zitten. Morgen schuren en nog een keer. Kan dat schuren ook met schuurpapier of schuursponsje en moet het daarna weer geschuurd?

 17. Hallo,
  Waar kan ik de verschillende kleuren echt zien? Zijn er verschillende kleuren blauw? Hebben jullie/kunnen jullie mengen de kleur petrol (donkere tint)? Blijft de stof na het verven soepel?
  Hartelijke groet

 18. Beste
  Ik heb een stoffen stoel met krijtverf geschilderd. Het is goed gelukt maar op die stoel heeft mijn man een stuk vlees laten vallen daardoor is er nu een vetvlek op de zitting. Ik heb met een beetje water dit willen verwijderen maar de vetvlek is gebleven. ik heb een nieuwe laag geschilderd maar de vetvlek komt erdoor Is er een oplossing?
  Dank
  Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *