Alle houtsoorten op een rij voordat je gaat restylen

Alle houtsoorten op een rijtje . Omdat heel veel mensen aan de slag gaan met restylen, komen we vaak op het punt, van welk houtsoort is je meubeltje? En wat zijn eigenlijk de eigenschappen van al die houtsoorten?
We hebben zelf de kennis wel, maar heel specifiek kunnen we het niet uitleggen, van welke boom en dergelijke, dat moeten jullie ons maar niet kwalijk nemen. Gelukkig heeft woonwinkel Kok een en ander aan info, die we hier gebruikt hebben , als basis van dit blog. Alle credits voor hun dus, maar we laten hierbij duidelijk lezen wat een houtsoort is. Eigenlijk is dat de basis van je restyle project voor je begint te denken aan verven. Want je kan natuurlijk niet zomaar elke verf soort op elk houtsoort gebruiken. Lees hier meer over de houtsoorten en kijk welke houtsoort jouw meubeltje uit bestaat, zodat je van daaruit beter kan kijken wat de stappen worden die volgen:
Kersen 
Of ook wel kersenhout is een houtsoort. Oorspronkelijk werd hiermee gedoeld op het hout van de zoete kers (Prunus avium). In de tijd dat kersenboomgaarden in Europa hoogstamboomgaarden waren, leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar met het verdwijnen van hoogstamboomgaarden is dit hout nu wel grotendeels van de markt verdwenen.
Het hout in de handel wordt in de regel uit de Verenigde Staten geïmporteerd en is afkomstig van Prunus serotina. In de Verenigde Staten is dit een bosboom, anders dan in Nederland, waar ze aangeplant is als struik
Kersen is geelbruinig van kleur, goed te bewerken en af te werken. De beide soorten zijn niet helemaal gelijk van uiterlijk. Het hout wordt vooral gebruikt in meubelen en andere decoratieve toepassingen; ook in kleine producten.
hout kersen
Beuken 
Een relatief zeer harde houtsoort is afkomstig van de beukenboom. Deze loofboom groeit onder meer in Europa, West–Azië, Noord-Amerika en Japan. Beukenhout kent een fijne, gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur. Beuken wordt veel verwerkt in Scandinavische meubelen.
hout beuken
Noten 
(genormeerde naam) of, ook wel, notenhout is een bekende houtsoort. Noten is traditioneel afkomstig van de okkernoot (Juglans regia), maar later werd ook een Amerikaanse soort een belangrijke bron (Juglans nigra). Het wordt onder andere gebruikt in de meubelindustrie: noten is makkelijk te verwerken en mooi af te werken. Befaamd is het gebruik van wortelnotenhout in meubelen en in dashboards van sommige auto’s. Een andere bekende toepassing is voor het maken van geweerkolven.
hout noten
Eiken 
Het hout van de aloude eikenboom wordt al sinds mensenheugenis voor meubels gebruikt. Deze harde houtsoort heeft dan ook ideale eigenschappen. Een warme en degelijke uitstraling, een goede verwerkbaarheid en een betere krasbestendigheid dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van eikenhout varieert in fijnheid, afhankelijk van de soort, en bevat meer of minder noesten.
hout eiken donker donker     hout licht eiken  licht
Teak 
Teak is de verzamelnaam voor verschillende hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai, sisam of durian. Vrijwel al het teakhout, en de daarvan gemaakte koloniale meubelen, wordt geïmporteerd vanuit India, Indonesië of Zuidoost-Azië. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor dat het hout blijft werken. Dit betekent dat tijdens het gebruik teakhout scheurt, trekt of krimpt. Dit is niet te voorkomen en geeft juist het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort. Er zijn twee soorten teak: nieuw teak en oud teak.
Nieuw teak 
Nieuw teak wordt ook wel ‘Djati’ genoemd. Het is bijzonder gewild onder meer vanwege de prachtige tekening in het hout. Teakhout voor de meubelindustrie wordt verbouwd op speciale plantages. Bij deze plantages wordt constant aan jonge aanplant gedaan. Nadat de boom gekapt is en verzaagd, wordt het hout in de openlucht gedroogd. Vers gekapt hout is groenachtig tot geelbruin en verkleurt in het zonlicht direct naar goudbruin. Hierdoor ontstaan grote kleurverschillen. Het drogen in de openlucht en de grote klimaatverschillen tussen Europa en Azië hebben ook tot gevolg dat het vochtpercentage in het hout sterk wisselt, waardoor trek- en krimpscheurtjes kunnen ontstaan. In de drooggestookte Europese huizen verliest het hout soms wel 12 tot 14% vocht!
hout teak
Oud en gebruikt teak 
Oud teak ofwel ‘Dinkle’ hout wordt hoofdzakelijk verkregen uit sloopobjecten van bijvoorbeeld oude huizen, vloeren, schepen, oude meubelen en banken. Na de droging (Killingdry) en uitsortering blijven de handgemaakte meubelen hun karakteristieke uitstraling behouden. Houtstructuren, kleurverschillen en inzetstukken geven elk handgemaakt product een eigen, unieke uitstraling. Maatverschil komt voor in dikte, breedte en hoogte mede door de verschillende meubelmakers. Zelfs het beslag op de meubelen is met de hand vervaardigd en daardoor nooit gelijk.
NB: Teakhouten meubelen worden vaak onbehandeld naar Europa verscheept en krijgen hier de finish. Dit kan zijn met olie, was, lak of houtzeep. Sommige blijven ook onbehandeld, dat wil zeggen zonder beschermende finishlaag. Het is belangrijk om de meubelen zo spoedig mogelijk nadat ze bij u staan te behandelen met daarvoor geschikte onderhoudsmiddelen en de behandeling hierna twee tot drie maal per jaar te herhalen.
hout teak oud
Oud hout 
Meubelen gemaakt van oud hout zijn sfeervol, karakteristiek en stuk voor stuk uniek. Er zitten krimpscheuren in, spijkergaten, houtwormgaten en er zijn kleur- en detailverschillen. Bovendien “werkt” het oud hout nog steeds. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij eetkamertafels die worden gemaakt volgens het “mes-en-groef”-principe. Dit betekent dat er meer (of minder) ruimte tussen de planken van het bovenblad kan zitten. Meubelen van oud hout zijn afgewerkt met een waslaag. Houdt u er rekening mee dat deze meubelen vier keer per jaar in de was gezet dienen te worden. Op meubelstukken die in de was gezet zijn, ontstaan snel kringen als u er vochtige en/of warme spullen op plaatst, zoals kopjes, glazen en pannen. Het is daarom aan te raden onderzetters te gebruiken.
hout oud

6 reacties op “Alle houtsoorten op een rij voordat je gaat restylen

  1. Handig om al de houtsoorten van meubelen eens op een rijtje te hebben. We hebben onlangs een antieken kast van teakhout geërfd. Dit soort hout zou ik met het oog op conservatie van het regenwoud nooit meer kopen. Maar mooi is die kast wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *