De schellak moet je hebben!

Schellak tegen bloedend hout en stinkende meubels

Schellak is misschien wel 1 van de belangrijkste producten voor Restylers.

Een product waar ik heel veel mensen over adviseer is schellak, een product wat eigenlijk niet mag ontbreken in de voorraad bij restylers van meubeltjes.

De meeste mensen kennen ongemerkt de schellak al, dat is dat mooie glimmende laagje op gitaren, violen en ander muziekinstrumenten. Dat is met speciale technieken gedaan, zodat er een flexibele glanzende keiharde laag ontstaat. Schellak wordt veel gebruikt in de voedsel industrie en is zo veilig dat het gewoon op kinderspeelgoed en meubeltjes gebruikt kan worden.

 

Waar is de schellak voor MaisonMansion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 van de voornaamste redenen dat schellak wordt aangeschaft , is voor bloedend hout.  Bepaalde stoffen in  hout zijn oplosbaar in water. Bij regen of het aanbrengen van een product op waterbasis (Krijtverf, latex, acrylverf e.d.) worden deze stoffen geactiveerd en kunnen deze zich onttrekken uit het hout. De stoffen kunnen lekken op onderliggend werk of vermengen zich met de aangebrachte verflaag. Hierdoor ontstaan vlekken. Het bloeden van hout kan voorkomen bij alle houtsoorten, met name bij afzelia, eiken, iroko, linden, mahonie, meranti, merbau, teak, redwood, sapupira wengém en western red cedar. Om dit te voorkomen, brengt men in de meeste gevallen schellak aan.

Een mooie bijkomstigheid is dat schellak zich prima leent om vieze luchtjes tegen te gaan in oude en naar vocht ruikende meubeltjes. Een dun laagje is al voldoende, denk hierbij aan de binnenzijde van een lade of een plank in een grote kast.

 

Gebruik ethanol of alcohol om mee te mengen (minimaal 94%) goed gemengd, op kamertemperatuur te bewaren tot 12 maanden.

 

Voor het behandelen van o.m. vochtvlekken, als voorstrijkmiddel en voor strak schilderwerk. Primer is gemaakt van schellak opgelost in alcohol of bio-ethanol en wordt gebruikt voor het isoleren van nicotine- en vochtvlekken, bloedend hout en als voorstrijkmiddel voor sterk zuigende muren (breng aan met een spons).

Schellak is een natuurlijk harsproduct dat afgescheiden wordt door lakluisjes die voorkomen op bepaalde bomen in India. Het wordt van oudsher gebruikt voor bv. zegellak. .Het wordt o.a. gebruikt om knoesten in het kale hout te behandelen, zodat er na het schilderen op die plaatsen geen doffe plekken ontstaan. Er staat ruim gezien 12 maanden voor de aangemaakte versie, maar er zijn al een  aantal gevallen bekend met problemen na 3 maanden. Echter zie je dat pas (helaas) na het aanbrengen van je product en dan moet je eigenlijk weer opnieuw beginnen. Probeer dus je pot te labelen en er goed op te letten wanneer je het ook alweer hebt gemengd. Zodat je hier de fout niet mee in kan gaan. De schilfers die wij verkopen, die zijn in schilfervorm onbeperkt houdbaar, let er goed op dat die niet in aanraking komen met ijzer.

Waar wordt schellak voor gebruikt?

*bloedend hout

*vochtvlekken

*afdeklaag voor strak schilder verf

*doffe plekken weghalen in hout, zoals bij knoesten

*Vieze luchtjes in oude kasten te verwijderen

*Politoer voor diverse projecten

Bij twijfel of je bloedend hout bij de hand hebt, altijd de schellak gebruiken. Anders moet je alsnog opnieuw beginnen, zonde van je werk en het gebruikte materiaal. Dus bij twijfel doen.

Dit filmpje nam ik een poos geleden op, wellicht heb je hier iets aan. Vergeet je niet te abonneren op mijn Youtube kanaal :

3 reacties op “De schellak moet je hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *