Hoe gebruik ik de vernis was ?!

hout

 

 

 

De vernis was uit de shop van MaisonMansion is momenteel razend populair, en terecht vinden wij. Dit top product in diverse kleuren , heeft zijn strepen al heel wat jaren verdiend en wij zijn dan ook erg trots dat we dit voeren.

We worden momenteel overspoeld met vragen hoe het te gebruiken, welke kleuren geschikt zijn op houtsoorten, of het gewoon op alles kan etc. In dit blog ga ik proberen alles samen te vatten.

Dit product is een 4 in 1 product te weten : Vernis – olie – lak – wax

Dat wil dus zeggen dat dit product tevens een toplaag is, dus een afwerk laag. Je kan dit gebruiken rechtstreeks op je hout (zonder lak -was – wax) of op onze krijtverf .

 

Maar hoe gebruik je het, ik zal proberen een aantal beschrijvingen mee te geven, in willekeurige volgorde:

Op onbewerkt hout, of geschuurde oppervlakte moet je goed opletten, het product zal zeer snel in het hout trekken, wat de 1 super fijn vind, want je kan dan snel doorwerken en je hebt snel resultaat. Maar voor de ander is het minder prettig, omdat je zo minder makkelijk iets kan corrigeren. Denk hierbij aan kaal hout en de kleur zwart, als je daar een dikke druppel er van op laat vallen, dan kan je dat niet 1,2,3 wegvegen, wel iets, maar je ziet een afdruk. Begrijpen jullie een beetje wat ik bedoel?

Probeer dus op open , geschuurd en onbewerkt hout, te werken met dunne laagjes en gelijkmatige vlakken, en probeer niet te overlappen, want op dat punt heb je dus een dubbele laag , wat dus zal resulteren in donkere lijnen of juist lichtere (als je witte vernis was gebruikt)

Het beste kun je op open hout, om het zo maar even te noemen, werken met de vernis/was kwast, zo kan je het gelijkmatig verdelen.

Wil je een kleuraccent bewerkstellige met de vernis was, bijvoorbeeld stoer met zwart of juist verouderend met de taupe, dan is het aan te raden na je kwast streken met een katoenen pluisvrije doek de vernis was eraf te strijken. De kleur zal dan achterblijven in de nerven. Het onbewerkte hout heeft van zichzelf ook kleurverschillen, die ga je dan ook terug zien met deze methode, wat een heel natuurlijk look zal geven.

De witte verniswas zorgt voor een mooie white wash look, maar kan ook door wat meer lagen aan te brengen een verbleekte look weergeven.

De zwarte verniswas, wordt doorgaans gebruikt voor de wat stoerdere en sobere stijl.

De taupe verniswas geeft een prachtig veroudering effect, en daar staat verderop op deze blogsite een mooi blog over.

De Notelaar verniswas heeft zoveel mogelijkheden, die zijn eigenlijk eindeloos, de dark antique verniswas, is echt een must have voor elke restyler.

 

De grijze verniswas, voor sommige is de taupe kleur wat te bruin, deze grijs is echt voor het vergrijzen of de grey wash stijl.

De blanco verniswas, wordt doorgaans gebruikt om bij de “veegtechniek” nog even een extra laag aan te brengen en zo de tafel vochtbestendig te maken of gewoon direct op hout om het te beschermen.

We hebben de satin versies dat zijn de flessen (toen nog blauw) die er altijd al waren, en dan hebben we bij sommige kleuren nu ook de Extra matte versies, die al bijna allemaal in de nieuwe witte verpakkingen van Polyvine te verkrijgen zijn. Dus let wel goed op welke je graag wilt bestellen, bij twijfel kan je me altijd een bericht sturen via PB naar onze Facebookpagina @maisonmansionrestylen.

Inmiddels zijn de kleuren Marine en Munt aan onze collectie toegevoegd.

 

 

 

 

Voor mensen die de vernis was over onze krijtverf gebruiken , is het net ietsje anders.

Deze vernis wassen hebben we speciaal gezocht bij onze krijtverf en door de leverancier zijn deze verniswassen als de ideale combinatie aangemerkt, door de samenstellingen van beide producten, past het perfect bij elkaar. Wat super is, want zo kun je de krijtverf voorzien van een mooie afwerklaag, die tevens ook mooie kleur effecten met zich mee kan brengen. En waar je natuurlijk ook diverse verftechnieken mee kan bewerkstelligen. De krijtverf als eerste laag, geeft je iets meer open tijd (dus tijd om te corrigeren) dan als je het op onbehandeld hout aan zou brengen. Dat neemt niet weg dat je er heel lang over moet gaan doen, want deze vernis was hecht zich vrijwel direct aan onze krijtverf. Hoe lichter de kleur, hoe lichter ook de vernis was op kleurt. Dus op een de Linum (helder wit) en Unguedo (roomwit) aan de slag met bijvoorbeeld de zwart, en dan de “veeg” techniek , geeft grijs, je kunt er mee spelen door meer lagen aan t brengen. En zo gaat dat nog even verder, dat geldt ook voor de taupe , zoals te lezen is in het blog over verouderen van je meubeltjes.

Sommige mensen geven aan dat ze het prettig vinden de verniswas in te wrijven met een doek , wat natuurlijk iedereen voor zichzelf moet bepalen en uitvinden, echter het is geen wax! dus waar je bij een wax het erin wrijft, zo leg je het bij dit product de rondjes die je draait in het patroon, dus met andere worden, je ziet uiteindelijk precies de rondjes of strepen die je gedraaid of geveegd hebt met je doek. En heel eerlijk gezegd denk ik bij het gros van de mensen, dat dat niet de bedoeling is. Het is aan te raden de verniswas ook bij het aanbrengen over de krijtverf, dat te doen met de verniskwast, om het zo mooi en gelijkmatig te verdelen. Doordat de krijtverf je houtmotief helemaal uit het zicht on trekt, kan je wel met de “veeg”techniek het bij wat ruwer hout wel weer naar boven halen. Hou in de gaten dat je dan kleur accenten zet met de verniswas, een blanco verniswas is dan nodig om uiteindelijk je project vocht en hitte bestendig te maken.

 

Onderstaande foto geeft weer hoe enkele kleuren verniswas eruit zien op Unguedo Roomwit ondergrond (krijtverf)

 

 

fineertafel-van-achhnezz

 

 

 

Dit product is niet te gebruiken over een gelakte ondergrond, de verniswas heeft een zuigende ondergrond nodig, zodat het olie goed in kan trekken en je de mooiste effecten krijgt in je hout. De tekening van je hout komt zo ook heel erg mooi uit.

 

 

 

 

 

Nog wat kleine weetjes:

Je kan de verniswassen ook gewoon in zijn geheel erop kwasten met de vernis/was kwast en dan in laten trekken, het is dus geen must het uit te vegen, op onbehandeld hout geeft dat een intens resultaat. Wat er wel voor zorgt dat de nerven iets minder zichtbaar zijn. Na de druppel test (lees product info) zul je vaak al zien dat je geen 2e laag of blanco vernis laag meer nodig hebt.

 

De verniswas is overschilderbaar, mits goed ontvet en van de Polyvine multiprimer voorzien . (klik hier)

De verniswas verwijderen doe je met onze Superafbijt (klik hier) , door de olie in het product, moet je er wel rekening mee houden dat het niet altijd een eenvoudige klus is.

De verniswas is ook geschikt voor trappen en vloeren, maar heeft daarna nog we een extra afdeklaag nodig bij zwaardere slijtage, gebruik hiervoor de vloervernis (klik hier)

 

De verniswas veranderd je hout, dus als je juist wilt dat een blanke tafel beschermd moet worden, en je wilt precies die kleur behouden, kies dan voor de Decorateurs vernis uit onze shop.

De verniswas is zijdeachtig mat en heeft de uitstraling van een wax, dit wordt omschreven als Satin. Inmiddels zijn er in een flink aantal kleuren en met name ook de blanco, de ultra matte te verkrijgen in onze shop.

De verniswas is onderling niet echt fijn te mixen, hoewel sommige het graag proberen. Wij adviseren het te layeren, dus laag voor laag te doen, voor het mooiste effect.

 

 

 

 

 

4 reacties op “Hoe gebruik ik de vernis was ?!

 1. Hoi, ik ben al een tijdje jouw Facebook in de gaten aan het houden, super leuk! Nu wil ik mijn meubels gaan aanpakken met de Grey vernis was. Ik wil alles met krijtverf wit verven en dan het blad met de vernis was afwerken. Ik kan alleen nergens terug vinden of dat mooi zou zijn en hoe is die tafel hierboven behandeld? Met kwast of met doek? Wat moet ik dan allemaal bestellen? Alvast bedankt! Mvg Linda

 2. Beste Diana
  Ik heb een vraagje over die tafel de bij de vernis was afgebeeld is met winter erop.
  welke kleur vernis is dat en is de tafel eerst bewerkt met krijtverf en dan de vernis was erover gedaan…
  Hebben jullie deze ook geveegd met doek…
  Ik hoor hier graag meer over.
  En dan een vraagje over de poten welke krijtverf hebben jullie gebruikt. En zit er een glans over….
  Ik heb namelijk een dressoir kleur ( oranje) achtig. en die wil ook ook wit maken en dan de kleur van de tafel die jullie hebben afgebeeld.
  mijn interieur meubels is wel bruin past dat bij de tafel van de afbeelding.
  en de tafel is dat 1
  vernis was of meerdere vernis was kleuren die erop gebruik zijn.
  Ik zoek een beetje donkere bruin/ lichtere kleur vernis was voor op de dressoir ( mijn meubels zijn donker bruin)
  En wil deze dressoir ook water bestendig maken
  Ik hoor graag meer van jullie
  Ik woon in België hoe lang duurt het dat ik de spullen thuis heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *