Houtsoorten en restylen

Blog over diverse houtsoorten

Houtsoorten en restylen

Alle houtsoorten op een rijtje . Omdat heel veel mensen aan de slag gaan met restylen, komen we vaak op het punt, van welk houtsoort is je meubeltje? En wat zijn eigenlijk de eigenschappen van al die houtsoorten? Ik heb besloten geen specifieke tips te geven per houtsoort omdat de mogelijkheden met de MaisonMansion producten zo divers zijn, maar het is mijn inziens belangrijk dat er soms iets meer informatie op een rijtje staat over jouw meubel, paneel of ander item.
credits voor hun dus, maar we laten hierbij duidelijk lezen wat een houtsoort is. Eigenlijk is dat de basis van je restyle project voor je begint te denken aan verven. Want je kan natuurlijk niet zomaar elke verf soort op elk houtsoort gebruiken. Lees hier meer over de houtsoorten en kijk welke houtsoort jouw meubeltje uit bestaat, zodat je van daaruit beter kan kijken wat de stappen worden die volgen:

Vurenhout restylen

Wist je dat vuren komt van de fijnspar? De bomen komen vooral voor in Noord- en Centraal-Europa , beter bekend als de kerstboom.   In Nederland is vurenhout de meest gebruikte houtsoort voor vele verschillende projecten. Omdat het vaak goedkoop is en makkelijk om mee te werken.  Vuren heeft van zichzelf een licht gele kleur en wordt bij bijvoorbeeld buiten gebruik van zichzelf geelbruin.Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden, het geeft geen garantie dat het niet naar de gele bruine kleur zal gaan in de loop van de tijd. Ik zelf werk op al mijn display’s die ik laat zien in mijn video’s en die te zien zijn in onze winkel met vurenhout. Omdat dit licht is en daardoor een product zich goed laat zien in de juiste kleur.
meer weten over vurenhout en restylen

Grenenhout verven of restylen

Grenenhout komt van een naaldboom de Pinus Sulvestris en is een type zachthout uit Europa en Noord – Azie en valt onder een gemiddelde hardheid.
Niet veel mensen weten dat het van zichzelf een zeer vet houtsoort is en daarom altijd ontvet moet worden, ook voordat je het gaat verlijmen. Dit hout wordt vaak gebruikt voor kozijnen. Er heeft een grote hardheidsverschil tussen het zachte lentehout en het harde zomerhout. Het is duurzamer dan vurenhout mocht je  op zoek zijn naar een duurzamer houtsoort. Het nadeel met restylen is dat het harsig kan zijn, zelfs na een paar maanden kan het hars afgeven.
Grenenhout komen wij vaak tegen in het restylen, veel mensen ergeren zich aan de wat oranje achtige geel tint die deze houtsoort met zich meebrengt, maar dit laat zich vaak top restylen waardoor het meer van deze tijd oogt.
wat je moet weten over grenenhout

Steigerhout

Dit zijn planken die van de Fijnspar zijn gezaagd.. De Fijnspar is een boom die uit de herplantingsbossen in Europa komen. Bij vers gezaagd nieuw hout zit er nog veel vocht in het hout, waardoor deze krimp gevoelig is. Bedrijven die dit hout zagen en verkopen laten daarom de planken in een oven terug drogen om het overgrote deel van de werking te voorkomen. Daardoor krimpen deze planken veel minder tot bijna niet.
Zonder er in detail op in te gaan vind je momenteel 3 soorten steigerhout:
  • Nieuw steigerhout
  • Verouderd steigerhout
  • Gebruikt/oud steigerhout

Het belangrijkste verschil tussen steigerhout en grenen is de donkerte tint. Ook is steigerhout een stuk harder en zwaarder. Tevens gaat het langer mee doordat het een sterkere houtsoort is dan grenen. De traditionele vorm van steigerhout, die zijn gebruikt in de bouw, zijn weerbestendig geworden door het intensieve gebruik. Bij het bewerken van steigerhout wordt een roller afgeraden omdat dit producten te oppervlakkig aanbrengt. Na 7 maanden begint het te vergrijzen maar kan ook gaan rotten als je het niet af werkt. Het is belangrijk steigerhout goed te ontvetten voor je het gaat bewerken. Dit houtsoort is voor binnen en buiten goed te gebruiken.

meer weten over vurenhout en restylen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kersenhout verven

Kersenhout is een houtsoort van de wilde kers. Deze houtsoort wordt  in de meubelmakerij regelmatig gebruikt om decoratieve meubelen van te maken. Denk hierbij aan kabinetten, bureaus en kisten. Daarnaast wordt het hout, van wegen de mooie vlammen, ook vaak gebruikt om panelen van te maken.

Naast het gebruik in de meubelbranche wordt kersenhout ook wel gebruikt voor het maken van houten kinderspeelgoed. Bij de bouw van muziek instrumenten wordt kersen wel gebruikt om harpen en tieren van te maken of een partituren statie. Bedenkt dat er veel noesten in het hout kunnen zitten , waardoor het iets moeilijker te schaven kan zijn.  Omdat het hout ongeveer net zo zacht is als notenhout is het makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld beuken.

Het opschuren van kersenhout zorg voor een mooi eind resultaat waarbij de details van de tekening en de kleuren van het hout naar voren komen, ook kersenhout verkleurd op den duur en kan donkerder worden. Kersenhout heeft een warme uitstraling die niet iedereen meer van deze tijd vind, terwijl de warme houttinten in de komende woontrends “weer mogen”. Onderschat niet de kracht van het kersenhout, dit kan al snel donkerder worden, dat zie je ook als je transparante producten gebruikt zoals onze MaisonMansion Verniswassen.

wat is kersenhout en kan ik dit restylen

Beukenhout om te verven

Een relatief zeer harde houtsoort is afkomstig van de beukenboom. Deze loofboom groeit onder meer in Europa, West–Azië, Noord-Amerika en Japan. Beukenhout kent een fijne, gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur. Beuken wordt veel verwerkt in Scandinavische meubelen.
Beuken wordt vaak gestoomd omdat het sneller krom kan trekken, daarom zie je het minder snel bij bijvoorbeeld het gebruik van grote delen zoals een tafelblad. Het is een goedkoper houtsoort maar vergeeld snel. Beuken kan dus als je het niet goed behandeld krom trekken en een lelijke gele kleur krijgen , iets wat je beide niet wilt.
wat is beukenhout en hoe kan ik dit restylen

Notenhout verven

Noten is traditioneel afkomstig van de okkernoot (Juglans regia), maar later werd ook een Amerikaanse soort een belangrijke bron (Juglans nigra). Het wordt onder andere gebruikt in de meubelindustrie:Omdat notenhout vanwege de zachtheid gemakkelijk laat bewerken wordt deze houtsoort veelvuldig toegepast voor decoratieve meubelen zoals een dressoirs of kasten. Behalve voor een decoratieve toepassing kan notenhout ook gebruikt worden om gebruiksmeubilair mee te maken zoals tafels en stoelen. Het hout is echter erg deuk gevoelig dus er moet voorzichtig worden omgegaan met stoelen van noten hout.

Van de wortelpartij wordt vaak fineer gemaakt, ook wel wortelnoten genoemd. Dit werd vroeger vaak gebruikt als afwerking voor bureaus en kasten. Tegenwoordig kan je wortel fineer nog vinden op het dashboard van een auto. Notenhout bewerken geeft de kleuren goed weer. Na het verven zie je geen tekening van dit houtsoort meer, omdat het superglad wordt als je het opschuurt.

Notenhout zien we ook wel op de grote kasten met een mooi glimmend laagje, of de Queen Ann tafeltjes bijvoorbeeld. Dit is speciaal behandeld om dit harder te maken en de uitstraling is heel specifiek. Echter is het soms lastig onderscheid te maken tussen het hout en de houtfineer soort, dat brengt nog wel eens teleurstellingen met zich mee helaas. Het is niet altijd te zien van te voren helaas.

wat is notenhout en hoe kan je dit restylen

Eikenhout eigenschappen

Het hout van de aloude eikenboom wordt al sinds mensenheugenis voor meubels gebruikt. Deze harde houtsoort heeft dan ook ideale eigenschappen. Een warme en degelijke uitstraling, een goede verwerkbaarheid en een betere krasbestendigheid dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van eikenhout varieert in fijnheid, afhankelijk van de soort, en bevat meer of minder noesten. Eikenhout wordt veel gebruikt in de scheepsbouw en kan goed buiten gebruikt worden. Het is hard en vochtbestendig, het nadeel is dat het vrij grof is of kan zijn dus makkelijk kan splinteren.
Tegenwoordig kan je eiken behalve van FSC-bronnen ook afkomstig zijn van Nederlandse bodem. Een goed voorbeeld van hout afkomstig van Nederlandse bodem is Stadshout. Eikenhout is niet het goedkoopste hout maar is zeker goed te betalen. Door eiken af te werken met producten met een transparante eigenschap, bijvoorbeeld onze Verniswassen, krijg je de mooie tekening van dit hout mooier in beeld.
Dit is veruit de meest gerestylede houtsoort momenteel in onze facebook groep Restyleninhuis.
    Wat is eikenhout en hoe kan je het restylen

Teakhout kan je restylen

Teak is de verzamelnaam voor verschillende hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai, sisam of durian. Vrijwel al het teakhout, en de daarvan gemaakte koloniale meubelen, wordt geïmporteerd vanuit India, Indonesië of Zuidoost-Azië. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor dat het hout blijft werken. Dit betekent dat tijdens het gebruik teakhout scheurt, trekt of krimpt. Dit is niet te voorkomen en geeft juist het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort. Er zijn twee soorten teak: nieuw teak en oud teak.
Teakhout is een bijzonder duurzame houtsoort die van zich zelf een aantal bijzonder eigenschappen heeft. Een van deze eigenschappen is dat het hout van zich zelf veel olie bevat, dit maakt het hout zo duurzaam. Teak is een bedreigde boomsoort door overexploitatie. dit maakt het hout ook tot de duurder houtsoorten op de houthandel. Omdat teak van zich zelf olieachtig is hoef het hout niet afgewerkt te worden met een product. Wil je niet dat het verkleurd dan is het wel belangrijk om af te werken, vraag gerust advies voor de juiste keuze. Omdat het een olieachtig houtsoort is, komt vaak onze schellak in beeld bij het restylen van dit houtsoort.
Nieuw teak 
Nieuw teak wordt ook wel ‘Djati’ genoemd. Het is bijzonder gewild onder meer vanwege de prachtige tekening in het hout. Teakhout voor de meubelindustrie wordt verbouwd op speciale plantages. Bij deze plantages wordt constant aan jonge aanplant gedaan. Nadat de boom gekapt is en verzaagd, wordt het hout in de openlucht gedroogd. Vers gekapt hout is groenachtig tot geelbruin en verkleurt in het zonlicht direct naar goudbruin. Hierdoor ontstaan grote kleurverschillen. Het drogen in de openlucht en de grote klimaatverschillen tussen Europa en Azië hebben ook tot gevolg dat het vochtpercentage in het hout sterk wisselt, waardoor trek- en krimpscheurtjes kunnen ontstaan. In de drooggestookte Europese huizen verliest het hout soms wel 12 tot 14% vocht!
Wat is teakhout en hoe kan je het verven
Oud en gebruikt teak 
Oud teak ofwel ‘Dinkle’ hout wordt hoofdzakelijk verkregen uit sloopobjecten van bijvoorbeeld oude huizen, vloeren, schepen, oude meubelen en banken. Na de droging (Killingdry) en uitsortering blijven de handgemaakte meubelen hun karakteristieke uitstraling behouden. Houtstructuren, kleurverschillen en inzetstukken geven elk handgemaakt product een eigen, unieke uitstraling. Maatverschil komt voor in dikte, breedte en hoogte mede door de verschillende meubelmakers. Zelfs het beslag op de meubelen is met de hand vervaardigd en daardoor nooit gelijk.
NB: Teakhouten meubelen worden vaak onbehandeld naar Europa verscheept en krijgen hier de finish. Dit kan zijn met olie, was, lak of houtzeep. Sommige blijven ook onbehandeld, dat wil zeggen zonder beschermende finishlaag. Het is belangrijk om de meubelen zo spoedig mogelijk nadat ze bij u staan te behandelen met daarvoor geschikte onderhoudsmiddelen en de behandeling hierna twee tot drie maal per jaar te herhalen.
hout teak oud

Oud hout

Meubelen gemaakt van oud hout zijn sfeervol, karakteristiek en stuk voor stuk uniek. Er zitten krimpscheuren in, spijkergaten, houtwormgaten en er zijn kleur- en detailverschillen. Bovendien “werkt” het oud hout nog steeds. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij eetkamertafels die worden gemaakt volgens het “mes-en-groef”-principe. Dit betekent dat er meer (of minder) ruimte tussen de planken van het bovenblad kan zitten. Meubelen van oud hout zijn afgewerkt met een waslaag. Houdt u er rekening mee dat deze meubelen vier keer per jaar in de was gezet dienen te worden. Op meubelstukken die in de was gezet zijn, ontstaan snel kringen als u er vochtige en/of warme spullen op plaatst, zoals kopjes, glazen en pannen. Het is daarom aan te raden onderzetters te gebruiken.
Bovenstaand is wel een aanname, want de laatste jaren heeft oud hout een prominent deel overgenomen in het houtgebruik en restylen.
hout oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *