Oud wastafeltje

Oud wastafeltje

 

Hallo mede-restylers,

 

misschien herkennen jullie het wel, een meubeltje dat je in huis hebt staan of ergens hebt opgesnord en dat staat te wachten op een make-over. Je wil er wel wat mee, maar je durft het niet of weet niet precies hoe omdat je, bijvoorbeeld net zoals ik, bang bent om de uitstraling teniet te doen. Nou zo’n soort project was voor mij dit wastafeltje. Zie foto

Ik vond de uitstraling geweldig, maar helaas bleek al snel na aankoop dat er flink veel actieve houtworm in zat, waardoor er helaas niks anders op zat dan het hele wastafeltje volledig kaal te schuren (ik was op dat moment nog niet bekend met de producten van Maison Mansion, anders had ik het natuurlijk in de afbijt gezet en was het veel sneller klaar geweest). Toen het helemaal kaal was, inmiddels ruim een jaar geleden, heb ik het tafeltje behandeld met een middel tegen houtworm.

 

 

 

 

 

 

Het bovenblad en onderblad bleken in dermate slechte staat te zijn door de houtworm en ouderdom, dat er niets anders opzat dan deze te vervangen naar origineel model. Met dank aan mijn vader is dat uiteindelijk erg goed gelukt. Alleen zat ik daardoor wel met de combinatie van nieuw en oud hout. Zie foto

 

 

 

 

 

 

En daar stond mijn tafeltje dan, te wachten. Ik hou zelf erg van hout en de uitstraling die het heeft. Ik vond dit tafeltje in kale staat daarom ook nog steeds erg mooi, alleen die nieuwe onderdelen staken zo vreselijk af. Plus de houtworm had goed zijn best gedaan en veel schade aangericht. Zie foto

Het eerste werk was dus om alle gaatjes te dichten met houtvuller, maar daar werd het tafeltje nou niet bepaald mooier van. Het moest dus wel geverfd worden maar ja hoe en met welke verf. Inmiddels was ik ook lid van Diana’s groep geworden en las en keek daar alles wat los en vast zat.

 

Toen de Miss Mustard Seed’s Milk Paint in Diana’s shop maisonmansion.com zijn intrede deed, wist ik wat ik wilde. Of nouja..zo ongeveer dan. Ik had een vrij duidelijk idee hoe het er uiteindelijk uit moest komen te zien. Ik wilde dat het een sleetse look zou krijgen alsof de originele verflagen er nog opzaten. Ik hou enorm van groen- en pasteltinten dus de kleurkeuze was ‘snel’ 😉 gemaakt: Layla’s mint. Maar alleen plat Layla’s mint opzetten dat wilde ik niet, het moest een versleten uiterlijk krijgen met meerdere kleurlagen die moesten chippen, doorschijnen en cracken waardoor het zou lijken alsof het tafeltje al een heel leven achter zich had en nog eens was overgeverfd in een soortgelijke kleur. Het was even zoeken naar de manieren om dat te bereiken. Ik heb veel blogs gelezen over deze Milk Paint en natuurlijk ook alle filmpjes van Diana bekeken. En uiteindelijk ben ik met al deze informatie in mijn hoofd toch maar gewoon begonnen. Hoe ik dat gedaan heb, zal ik hieronder proberen uit te leggen.

Voordat ik echt begon te verven heb ik eerst het nieuwe boven- en onderblad bewerkt met onder andere een plamuurmes en heb ik er diverse voorwerpen op laten vallen om deukjes en dergelijke te creëeren die ook door gebruik door de jaren heen veroorzaakt zouden kunnen zijn. Daarna heb ik het tafeltje nog eens stofvrij gemaakt en kon het verven beginnen.

 

 

Stap 1a:

Doordat ik dus met twee houtsoorten zat, wilde ik het hout beitsen met de kleur curio in de verhouding 1:3. Dit wilde ik doen zodat ik overal hetzelfde uitgangspunt zou krijgen qua kleur. Alleen had ik een kleinigheidje over het hoofd gezien en bleek de houtvuller die ik gebruikt had om alle houtwormgaatjes dicht te maken als resistant te werken, wat betekende dat de Milk Paint op die plekken niet bleef zitten. Stom, stom, stom want dit gaf een heel lelijk vlekkerig effect, wat ik niet als basis wilde en kon hebben. Daarom moest ik opnieuw aan de slag. Zie foto

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 1b:

Aangezien ik een dekkende verflaag als basis nodig had, heb ik vervolgens bonding agent toegevoegd aan de gemixte curio. Een beits met bonding agent werkt helaas niet en daarom heb ik de verhouding 1:1:1 toegepast. Eigenlijk moet de verhouding 2:1:1 zijn, daar kwam ik later pas achter. Gelukkig bleek mijn mix bleek ook voldoende te dekken. Deze laag heb ik vervolgens goed laten drogen. zie foto

Tussenstap:

En daarna kon ik verder. Omdat ik graag een sleetse look wilde creëren, heb ik met de waxpuck de randjes van het tafeltje en het oppervlak van het bovenblad lichtjes bewerkt.

 

 

 

 

Stap 2:

Omdat ik dus een look wilde waarbij het leek alsof er twee soortgelijke verflagen over elkaar heen zaten heb ik aan de eerste laag Layla’s mint een beetje Luckets green toegevoegd, dit ongeveer in de verhouding 3:1. Dit heb ik gedaan om een beetje een contrast te krijgen met de uiteindelijke laag met enkel Layla’s mint. Deze eerste kleurlaag heb ik vluchtig en vooral niet netjes opgekwast op het hele tafeltje behalve het bovenblad. Daarbij heb ik expres, niet alle hoekjes helemaal meegenomen en ook niet mijn best gedaan om het dekkend te krijgen voor zover dat al in één keer kan met Milk Paint. Dit ‘slordige’ werken was wel volledig tegen m’n perfectionistische aard in, maar ik hou wel van een uitdaging 😉. Uiteindelijk moest het allemaal bijdragen aan de sleetse look, waarbij de ondergrond door zou schijnen. Helaas was ik zo enthousiast aan de slag dat ik van deze stap geen foto genomen heb…dom, dom, dom..

Tussenstap:

Hierna heb ik met beeswax de randjes en het blad weer bewerkt, dit keer iets minder voorzichtig. Maar wel met de plekken in gedachten die ik met de waxpuck ook geraakt had zodat die plekken een soort gelaagdheid zouden krijgen die je ook verwacht bij slijtage.

Stap 3:

De volgende en laatste verflaag bestond uit Layla’s mint. En ook deze heb ik ​ vluchtig aangebracht, een oude verflaag is immers ook niet overal meer dekkend. Na het verven van elk onderdeel heb ik het droogproces wat bevorderd met een föhn. Dit geeft een heel mooi subtiel craquelé effect van gebarsten ‘oude’ verf.

Dit is zo vreselijk leuk om te doen en te zien gebeuren. Hierbij moest ik soms wel oppassen dat de verf er niet teveel door ging chippen, want teveel chippen was niet wat ik voor ogen had. Vervolgens heb ik de beeswax zijn werk laten doen en het onderstel wel rustig laten chippen voor een paar dagen. Zie foto’s

 

Stap 4:


Terwijl het onderstel aan het chippen was, heb ik natuurlijk niet stilgezeten en ben ik verder gegaan met het bovenblad. Van origine had het blad een andere kleur dan de rest van het tafeltje en dat vond ik wel mooi. Daarom heb ik gekozen om het blad in de kleur Grain sack te verven. Zie foto Deze kleur heeft een grijzige ondertoon wat heel mooi past bij Layla’s mint (vind ik dan). Het is niet te wit (een oud tafeltje kan nooit felwit zijn, aangezien het al een heel leven achter zich heeft met dito gebruikssporen) en ook niet te geel (daardoor zou de gele ondertoon in Layla’s mint teveel benadrukt worden). Ook deze eerste laag was niet dekkend, maar dat geeft niet er moest toch nog een tweede laag op.

 

Tussenstap:

Nadat de eerste verflaag op het blad droog was, heb ik de randjes en het blad zelf ook weer bewerkt met beeswax. Heerlijk spul is dat trouwens, het heeft echt een fijne textuur en je hebt maar weinig nodig voor een mooi resultaat. Ik bracht het trouwens gewoon met mijn vingers op, maar met een dun penseeltje vond ik het ook prettig werken.

 

 

 

Stap 5:

Aan deze laag heb ik op gevoel wat ironstone toegevoegd om de kleur wel wat helderder te maken. Hiermee wilde ik de onderlaag wat grijzer laten lijken en daardoor een sleetser uiterlijk met een subtiel contrast creëren.

Tussenstap:

Daarna heb ik het geheel, m.n. de randjes (de gechipte plekken hierbij wel vermijdend) lichtjes doorgeschuurd om de curio en de eerste verflaag wat meer zichtbaar te krijgen. Het was zo fijn om te zien, dat de verf precies deed wat ik hoopte. Echt het was zo makkelijk en het gaat allemaal heel natuurlijk met deze verf. Zo leuk om ermee te werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6:

Nadat ik tevreden was met de gecreëerde look van het tafeltje, heb ik het afgewerkt met twee lagen tough coat. Milk Paint moet altijd afgewerkt worden en omdat het tafeltje bij mij in de keuken komt te staan, wilde ik het zo sterk mogelijk afwerken. Hierna heb ik het een paar dagen laten uitharden en toen in de keuken gezet. Zie foto

Ik ben echt heel blij met hoe het tafeltje uiteindelijk geworden is. Super om te zien hoe deze verf precies deed wat ik in mijn hoofd had, de mogelijkheden zijn echt enom. Hopelijk vinden jullie het ook wat en hebben jullie wat aan mijn stappenplan. Mochten jullie zelf aan de slag willen met een soort gelijk project, hieronder staan de producten die ik gebruikt heb, uiteraard te koop bij Maison Mansion ;).

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

 • Een mixer
 • Een kopje om de verf in te mengen
 • Lauw water
 • Milk Paint, ik heb de kleuren curio, lucket’s green, layla’s mint, grain sack en ironstone gebruikt
 • Een of twee fijne kwasten, ik heb gebruik gemaakt van twee kwasten uit de cling on serie (ik vind deze persoonlijk fijner dan de kwasten van miss mustard omdat ze haarvaster zijn, maar dat is smaak he J)
 • Waxpuck
 • Beeswax
 • Fijn schuurpapier
 • Afplaktape
 • Een fohn
 • Though coat

Mochten jullie vragen hebben naar aanleiding van dit blog, stel ze dan gerust hieronder.

Veel restyle plezier,

Laura

 

2 reacties op “Oud wastafeltje

 1. Wowww Laura, super gaaf restyle project heb je ervan gemaakt!!!! Je blog was ook fijn om te lezen en heel duidelijk.. Kortom, super top top 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *