Schellak, een musthave voor iedere restyler!

Een product waar ik heel veel mensen over adviseer is schellak, een product wat eigenlijk niet mag ontbreken in de voorraad bij restylers van meubeltjes.

De meeste mensen kennen ongemerkt de schellak al, dat is dat mooie glimmende laagje op gitaren, violen en ander muziekinstrumenten. Dat is met speciale technieken gedaan, zodat er een flexibele glanzende keiharde laag ontstaat. Schellak wordt veel gebruikt in de voedsel industrie en is zo veilig dat het gewoon op kinderspeelgoed en meubeltjes gebruikt kan worden.

 

1 van de voornaamste redenen dat schellak wordt aangeschaft , is voor bloedend hout.  Bepaalde stoffen in  hout zijn oplosbaar in water. Bij regen of het aanbrengen van een product op waterbasis (krijtverf, latex, acrylverf e.d.) worden deze stoffen geactiveerd en kunnen deze zich onttrekken uit het hout. De stoffen kunnen lekken op onderliggend werk of vermengen zich met de aangebrachte verflaag. Hierdoor ontstaan vlekken. Het bloeden van hout kan voorkomen bij alle houtsoorten, met name bij afzelia, eiken, iroko, linden, mahonie, meranti, merbau, teak, redwood, sapupira wengém en western red cedar. Om dit te voorkomen, brengt men in de meeste gevallen schellak aan.

Een mooie bijkomstigheid is dat schellak zich prima leent om vieze luchtjes tegen te gaan in oude en naar vocht ruikende meubeltjes. Een dun laagje is al voldoende, denk hierbij aan de binnenzijde van een lade of een plank in een grote kast.

 

Gebruik ethanol of alcohol om mee te mengen (minimaal 94%) goed gemengd, op kamertemperatuur te bewaren tot 12 maanden.

 

Voor het behandelen van o.m. vochtvlekken, als voorstrijkmiddel en voor strak schilderwerk.Primer is gemaakt van schellak opgelost in alcohol of bio-ethanol en wordt gebruikt voor het isoleren van nicotine- en vochtvlekken , bloedend hout en als voorstrijkmiddel voor sterk zuigende muren (breng aan met een spons).

schellak 1

Schellak is een natuurlijk harsproduct dat afgescheiden wordt door lakluisjes die voorkomen op bepaalde bomen in India. Het wordt van oudsher gebruikt voor bv. zegellak. .Het wordt o.a. gebruikt om knoesten in het kale hout te behandelen, zodat er na het schilderen op die plaatsen geen doffe plekken ontstaan. Er staat ruim gezien 12 maanden voor de aangemaakte versie, maar er zijn al een  aantal gevallen bekend met problemen na 3 maanden. Echter zie je dat pas (helaas) na het aanbrengen van je produkt en dan moet je eigenlijk weer opnieuw beginnen. Probeer dus je pot te labelen en er goed op te letten wanneer je het ook alweer hebt gemengd. Zodat je hier de fout niet mee in kan gaan. De schilfers die wij verkopen , die zijn in schilfervorm onbeperkt houdbaar, let er goed op dat die niet in aanraking komen met ijzer.

Waar wordt schellak voor gebruikt?

*bloedend hout

*vochtvlekken

*afdeklaag voor strak schilder verf

*doffe plekken weghalen in hout, zoals bij knoesten

*Vieze luchtjes in oude kasten te verwijderen

*Politoer voor diverse projecten

Bij twijfel of je bloedend hout bij de hand hebt, altijd de schellak gebruiken. Anders moet je alsnog opnieuw beginnen, zonde van je werk en het gebruikte materiaal. Dus bij twijfel doen.

8 reacties op “Schellak, een musthave voor iedere restyler!

 1. Hey Diana,

  Heb jouw filmpje van de schellak gezien.
  Zoals ik het daar op gezien heb weeg jij het niet af op een weegschaaltje maar, kijk jij naar de hoeveelheid die aangegeven staat op de Bal Mason Jar.
  Ik heb de schellak afgewogen en de daarbijbehorende alchohol gevoegd.
  Zit er dan mogelijk te veel schellak in bij mij of heb ik het verkeerd begrepen en fout gedaan?

  Ik had geprobeerd om met spiritus de kwast te reinigen had dat op internet gevonden 😊 maar, was niet echt een succes.
  Nu zag ik net, natuurlijk weer niet goed gelezen op de gebruiksaanwijzing van de schellak dat het materiaal met alcohol schoongemaakt kan worden.
  Gebruik jij dat ook om het schoon te maken of kan het dan ipv alcohol bv ook met bio ethanol gedaan worden?

  1. Hai Karin, je moet gewoon aanhouden wat op de verpakking staat. Ik ben al weer een paar stappen verder en wist dat ik voor project deze dosis nodig had. Dat had ik achteraf gezien beter ook even kunnen vermelden. Maar goed, als iemand de Schellak koopt, staan de verhoudingen goed vermeld. Alleen is het soms bij sommige projecten zo , dat je soms beter even iets meer schellak kan toevoegen.Ik heb kwasten allemaal apart, dus kwasten voor wax, kwasten voor verf, kwasten voor milkpaint etc. ik heb overal een blikje of potje vol voor. Zo ook voor Schellak, ik spoel ze zelf af met warm water, laat ze na uitslaan van het vocht opdrogen aan de lucht en dan gebruik ik ze weer. Maar doorgaans maakt iedereen ze schoon met alcohol. De meeste Bio ethanol is niet heel hoog in alcohol, wel de betere (lees duurdere) daar zit rond de 96 % in en kan dan dus ook gebruikt worden.

 2. Goedenavond,

  Ik heb een oude eiken tv kast opgeschuurd en 2x gegrond met witte sigma primer op waterbasis. Nu zie ik heel veel gele vlekken. Kan ik schellak er nu alsnog overheen doen? En kan ik het ook bij u kopen?

 3. Hallo,
  Ik heb een oud buik kastje opgekocht, (niet bekend met bloedent hout)
  Vet vrij gemaakt, ingespoten met een primer 3x en daarna geverfd met witte krijtverf, toen ik bezig was zag ik de gele vlekken al opkomen, gewoon doorgegaan en dacht verf het kastje morgen nog wel een keer over. Als ik dat shellack gebruik Kan dat zo over het krijtverf heen? Of moet ik eerst schuren? In welke volgorde kan ik nu het beste werken?
  Ik wil volgende week namelijk beginnen met een grote antieke kast met veel houdsnijwerk dan doe ik het liever in 1x goed!
  Bedankt alvast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *