Waarom en waarmee ontvet je je meubels voor het verven?

Waarom ontvetten

Restylen van meubels is in vele blogs en in veel facebookgroepen een hot item, en daar wordt nogal eens beschreven hoe gemakkelijk alles gaat.
Leuk meubeltje, even schoonmaken, verf erop en klaar.
Maar zo zonnig als het daar omschreven wordt is het lang niet altijd, want soms is restylen van een meubel keihard werken.
Natuurlijk heb je een leuk plankje of hangkastje voor je kruidenpotjes zo in de verf, dat is allemaal begrijpelijk en dat is inderdaad zo klaar.
Maar je mooie meubels waar je met je hele gezin en vaak huisdieren tussen leeft, dat mag toch best een beetje meer aandacht krijgen.
Je moet er tenslotte wel tegenaan kijken en als een meubel vlekkerige verf heeft, gaat vergelen, stukjes eraf breken etc. dan wordt het al gauw een ergenis ipv een pronkstuk.

Ontvetten is echt iets wat je eigenlijk ten alle tijden moet doen, ook als je bijv. plafond of muur gaat verven.
Het doel van ontvetten is om een goede hechting te krijgen tussen een ondergrond en een eerste laag verf. Vet op je schilderwerk ontstaat door onder  deeltjes in de lucht die neer strijken op oppervlakten.Dit kan veroorzaakt worden door neerslag, nicotine, vuildeeltjes in de lucht enzovoort. Deze deeltjes hechten zich als vuil op het oppervlak. Wanneer je deze deeltjes niet zal verwijderen voor het schilderwerk dan zal er nooit een goede hechting tot stand komen. Een gevolg kan zijn dat je later afbladdering krijgt van je verflaag.

Voor alle houtsoorten geldt dat deze eerst goed ontvet (en soms geschuurd) moeten worden alvorens deze te schilderen, beitsen of lakken.  Er zijn echter houtsoorten die om een speciale behandeling vragen, omdat inhoudsstoffen kunnen opweken, de droging van de verf kan vertragen en / of hechtingsproblemen van de verflaag kunnen geven. Denk hier niet te licht over.

 

Als je een goed eindresultaat van je schilderwerk wilt hebben zal je goed voorwerk moeten doen. Dit deel slaan vele helaas veel te vaak over en dat zie je aan het eindresultaat.Stel je moet een meubel ook schuren om de een of andere reden, dan wel altijd eerst ontvetten en dan schuren. Je zult misschien wel eens die stap hebben overgeslagen en dan bij schuren zo een vettig laagje op je schuurpapiertje hebben gehad.

Waarmee ontvet je, hier een aantal produkten op een rij met de voor en de nadelen:

 

amonia

Het meest bekende is wel ontvetten met Ammoniak, die je toevoegd in een emmer water van ong 5 liter, niet puur gebruiken.
Voordeel is dat het goedkoop is en vele het al in huis hebben voor schoonmaak klusjes, echter weten we inmiddels dat het A dat het gif is en B dat het een houtsoort danig kan beinvloeden. Dat kan uiteenlopen, van verkleuringen tot het minder laten hechten van verflagen. Persoonlijk vind ik Ammoniak een zeer slecht idee, we zijn in 2018 beland. Er is genoeg te gebruiken , buiten een gif om.

 

 

dastygeel

 

 

Een bekend middel is Dasty geworden voor het ontvetten van meubeltjes, deze heeft een aantal voordelen maar ook nadelen.
Voordeel is dat het makkelijk te krijgen is, multifunctioneel is en de prijs erg interessant en daamee vergeet het gros van de mensen even de nadelen te lezen.
Nadeel is dat het vrij chemisch is, dragen van handschoenen net als met Ammonia wordt aangeraden.
Een nadeel van dit produkt dat niet iedereen weet is dat een van de werkende ingrediënten een middel dat is koper kan aantasten, toch wel belangrijk ivm eventueel hangsluitwerk en beslag op je meubeltjes. Dasty laat wel een zweempje na , dat is dat mooie glanslaagje in je keuken. En ondanks dat het een multifunctioneel middel lijkt te gaan worden, die mensen soms met hand en tand verdedigen. Dit is geen geschikt middel om je meubels mee te ontvetten voor je met 1 van onze verven aan de slag gaat. Persoonlijk raad ik het sterk af, top voor je keuken of als velgenreiniger, maar daar zou ik het zelf bij laten.

 

 

 

sintmarc vloeibaarnieuwe poeder

Verder kennen we allemaal wel de St.Marc zowel vloeibaar als in poedervorm.
Mijn persoonlijke voorkeur in ontvetten gaat sterk uit naar de poedervorm van St.Marc. Het is lang houdbaar, ik kan het doseren en het is vrijwel reukloos.
De vloeibare vorm heeft net als bovenstaande artikelen, een sterke geur.
Voordeel van dit produkt dat het verder 100% biologisch afbreekbaar is tegenstelling tot bovenstaande produkten en het geen kwaad kan als het op je huid komt.
De vloeibare vorm is degene die de meeste mensen in huis hebben, en niet dat het heel slecht is om je meubels er mee te ontvetten, maar het is niet het beste middel, ook dit middel laat dat glans laagje achter. Ik zelf zou dit soort artikelen gewoon in de keuken laten en de St Marc korrels voor het restylen houden. Vergeet niet dat dit middel (korrels) ook zeer geschikt is voor de keuken. Mix het in een plantenspuit met lauwwarm water en je hebt de perfecte ontvetter.

 

Vele zullen ook naar de prijs kijken van een produkt en dat is natuurlijk geheel begrijpelijk, maar soms is het ook goed even te kijken naar bijv. geur / chemische toevoegingen etc. Helemaal als je kinderen hebt, je zwanger bent of er luchtwegproblemen hebt. Elk produkt heeft voor en nadelen en je moet voor jezelf uit zien te vinden welke het beste bij jouw past.

Pas op dat je met dit alles niet teveel water gaat gebruiken en je het meubel goed laat drogen voor je verder aan de slag gaat, dit geldt voor alle bovenstaande ontvetters.
Een kanttekening over ontvetten, ook als je buiten gaat verven, is ontvetten nodig.

 

roomwit

Succes allemaal met je project, heb je vragen? stel ze gerust hieronder!web statistics


35 reacties op “Waarom en waarmee ontvet je je meubels voor het verven?

 1. Hoi,

  Er zit een laklaag op het meubelstuk…kan ik gelijk met azijn en staalwol werken? Of moet ik eerst kaal schuren?

  Alvast bedankt

  Mvgr
  Simone

 2. Ik heb meubels van massief kersenhout in de olie, de meubels zijn de afgelopen 3 jaar niet meer in de olie gezet maar wil eens een andere kleur!
  Wil graag naar grijs of wit maar ben zo bang dat de olie een probleem gaat opleveren qua hechting van producten als lak, verf en beits…

 3. Beste,
  als ik St-Marc gebruik om te ontvetten, hoe ga ik dan best tewerk?
  Eerst het hout bevochtigen, dan St-Marc erop, met een doek wrijven en afspoelen?
  Of doe ik het product gewoon op mijn doek, en zo over het hout wrijven?
  Of doe ik het product in een verstuiver en “besprenkel” ik zo het hout om het daarna proper te wrijven met een doek?

  Alvast bedankt!!

 4. Ik wil een salontafel die flink in de bruine was staat ontvetten om hem later in de krijtberg te zetten. Wat te doen en waarmee. Dank bij voorbaat.

 5. Met interesse heb ik uw artikel gelezen en er kwam toch nog een vraag naar boven. In hoeverre werken de St. Marc korrels ook bij een meubelstuk dat vroeger in de was (of olie gezet is)?

 6. Hallo, ik heb een eikenhouten kast al diverse keren met st marc korrels afgenomen en er komt nog steeds bruin vanaf. Ga ik er net zo lang mee door totdat er geen bruin meer vanaf komt? Wil hem met krijtverf een mooi kleurtje geven.

 7. Ik heb een witte tv meubel gekocht in de Ikea (https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90243297/#/50243299) en ik ben vergeten het te ontvetten, dus ik ben begonnen met schuren en dan een laag grondverf te zetten. Het viel me na een tijdje op dat het stuk dat ik verf niet helemaal bedekt was met het verf, maar er soort stippen in kwamen te zitten net als wanneer water krimpt zegmaar. Nou is mijn vraag of ik het alsnog moet ontvetten nadat het weer droog is of dat ik net zoveel lagen moet doen van grondverf tot het helemaal bedekt is? (ook al denk ik dat dat niet mogelijk is en lelijk zal worden)

 8. ik heb een grenen kast die ik wil verven
  nu heb ik die in de begin jaren in de was gezet en de laatste 10 jaar niet meer
  waarmee kan ik gem het beste ontvetten voordat ik ga schuren
  ik wil hem verven met muurverf

 9. ik heb een oude (30 jaar) commode van beukenhout die destijds blanke laklaag had.

  Deze laklaag wil ik eraf halen en dan in de olie zetten.

  Nu ik de oude laklaag probeer weg te schuren ontstaat er een witte waas. Hoe kan dat en wat is dat?
  Moet ik gewoon verder schuren totdat het oude hout weer zichtbaar wordt?

 10. Ik heb mijn metalen tr apleuning al jaren geleden door een schilder in witte glanslak laten zetten. Super. Maar na 20 jaar was de trap aan opknap toe. Ik heb de leuningen ontzet met Marc sopje. Echter daarna niet meer met water afgenomen. Geschuurd licht. Weer afgenomen met Marc. Niet aangespoeld. Nu laat de nieuwe verf laag los. Volgens mijn man komt dat omdat ik de Marc niet meer daarna met water heb afgenomen. Kan dat ?

 11. Ik wil mijn oude chinese dekenkist gaan verven. De vlakken zijn door het houtsnijwerk moeilijk te schuren.
  Heb je daarvoor nog een goede tip?
  Verder wil ik ontvetten met St.Marc.
  Hoe kan ik dat het beste doen. Met een natte doek? Dan raak je niet alles.
  Met een kwast? Wordt het dan niet te nat?

 12. Mag ik ook een beroep op jullie doen. Ik wil onze oude Franse fruittafel ontvetten, maar ben nogal benauwd voor te agressieve producten. Welk product kan ik best gebruiken? Dank alvast, Thea

 13. Ik heb een oude antieke kast die ik graag een nieuw kleurtje wil geven. Ik heb deze nu bijna helemaal geschuurd en wil hem ook goed voorbehandelen, zodat de verf beter hecht. Ik ga de tips om te ontvetten in ieder geval meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *